Tekenpraktijk de Beeldernis
Tekenpraktijk De Beeldernis in Zutphen
 
axenspel

Tekentherapie

Tekeningen brengen in beeld wat er (vaak onbewust) binnenin je leeft en wat naar buiten gebracht kan worden. In de tekentherapie wordt je uitgenodigd om  je eigen beelden op papier te zetten. Zo kun je er naar kijken en wordt er veel duidelijk over waar je staat in je ontwikkeling, welke stappen je kunt gaan zetten en welke blokkades je tegen komt.

Ook als je weinig of geen tekenervaring hebt! Kunstwerken mogen ontstaan, maar zijn niet het doel.

Tekentherapie werkt vanuit de psychosynthese en wil denken, voelen en willen verbinden en informatie uit het bewuste en onbewuste zichtbaar maken.

 

Voor wie is tekentherapie?

Iedereen die een stapje verder wil gaan in zijn of haar ontwikkeling, nog onbekende gebieden van zichzelf wil onderzoeken en daar graag begeleiding bij wil, is van harte welkom.

Ook bij lichamelijke klachten en (ingrijpende) gebeurtenissen zoals ziekte, verlies van naasten, problemen in werk of relaties kan tekentherapie veel helderheid geven en inzicht in de stappen die je kunt zetten in je proces.

Tenslotte kunnen gebeurtenissen vanuit je verleden je soms nog zo dwars zitten dat je daar meer inzicht in wilt krijgen, zodat er je in het hier en nu minder last van hebt.

 

Hoe vaak kom je voor een tekentherapiesessie?

We starten met een intakegesprek om kennis te maken en te kijken waar je aan wilt werken. We zullen daarna 6 tot 8 tekensessies van ongeveer 1,5 uur afspreken. Bijvoorbeeld één keer per week of eens in de twee weken. Na deze periode kijken we hoe je verder wilt gaan.

 

Wat gebeurt er in een tekentherapiesessie?

  • Eerst kijken we samen waar je aan wilt werken en formuleren we je hulpvraag.
  • Dan ga je aan de slag met eenvoudige (of als je dat ziet zitten, ingewikkelder) tekenopdrachten. Er is daarvoor verschillend materiaal beschikbaar: kleurpotloden, (olie)pastelkrijt, wasblokjes, verf, ecoline, klei, collagemateriaal.
  • Samen bekijken we het gemaakte werk en wandelen daar als het ware al vragend doorheen.
  • Steeds zal ik door verschillende oefeningen hoofd, hart, lichaam en emoties aanspreken.
  • We kijken naar de sterke en minder sterke kanten in je beelden en zoeken naar je hulpbronnen en uitdagingen. Ook kijken we naar je verleden, het hier en nu en naar wat je in de toekomst wilt.
  • De ontstane inzichten worden benoemd en koppelen we aan je hulpvraag en de praktijk van alledag.
  • Thuis werk je verder met praktische (teken-) oefeningen die voor jou haalbaar zijn en we komen daar op terug in de volgende sessie.
  • De laatste sessie van een serie, zal een afrondende sessie zijn, waarbij we het traject zullen evalueren en kijken naar een eventueel vervolg.