Tekenpraktijk de Beeldernis
Tekenpraktijk De Beeldernis in Zutphen
 
regenboogsoepkommen.jpg

Kleurensoep

Deze soepen (voor ongeveer 5 /6 persoenen) maak ik bij de leertherapie. Elke dag een andere kleur. Ze zijn vegetarisch, ik gebruik vegetarische bouillionpoeder uit de natuurwinkel. Vaak voeg ik nog wat verse of gedroogde maggiplant toe.

Heb je zelf nog leuke ideeen? Laat maar weten, dan zet ik ze erbij.

Rode soep: tomatensoep

  • ui
  • teentje knoflook
  • eetlepel boter of olie
  • 340 ml  groente bouillon
  • 750 ml tomatensap
  • 500 gram tomaten
  • evt kruiden: maggi, oregano, marjolein, basilcium
  • prei
  • tauge
  • evt. geraspte kaas

Ui en knoflook fijn snipperen en in de soeppanin de boter/olie verhitten. 3 minuten zachtjes fruiten. Toevoegen: bouillion, tomatensap en evt. kruiden. 10 minuten zachtjes doorkoken. Intussen ruim water aan de kook brengen, tomaten inkruisen en onderdompelen, tot vel los gaat laten. Afspoelen, ontvellen en klein snijden. Prei klein snijden in dunnen ringetjes. Tomaat, prei en tauge toevoegen aan de soep en ongeveer 5 minuten meekoken. Lekker met geraspte kaas.

Oranje soep: Pompoensoep:

  • groentebouillon 
  • Pompoen
  • evt. soepgroente
  • evt. wat cremfraiche of roomkaas

Van een pompoen de pitten verwijderen, met schil en al snijden en in een pan. Water en bouillionpoeder erbij en een tijdje laten koken, tot de pompoen zacht is. Met de staafmixer pureren. Eventueel nog soepgroente toevoegen. Beetje cremefraiche of roomkaas erbij  is ook lekker!

Ook lekker met een beetje koriander, gember en  kurkuma.

Gele soep: Kerriesoep

  • 1125 ml koude groentebouillon 
  • 52,5 gram boter
  • 52,5 gram bloem
  • Kerrie
  • evt. bieslook en peterselie

Smelt boter in pan. Roer de bloem erdoor en laat zachtjes al roerend gaar (niet bruin) worden.

Voeg een flinke scheut koude bouillon toe en roer tot de bouillon met de bloem is vermengd. Ga zo door tot alle bouillon is opgenomen en breng aan de kook. Laat enkele minuten doorkoken haal van het vuur. Roer er flink kerrie en evt. andere kruiden door (naar smaak) en verwarm nog even.

Groene soep: Broccolisoep

  • 800 ml groentebouillon of water
  • 1 kg broccoli, in roosjes
  • 4 plakken zachte geitenkaas of 4 geitenkaasjes
  • evt. 50 g amandelschaafsel, licht geroosterd
  • evt. extra vergine olijfolie en peper

Breng de bouillon aan de kook en kook de broccoli 7-8 minuten op laag vuur tot hij zacht maar nog felgroen is. Giet af en bewaar het kookvocht.

Pureer de broccoli met een scheutje kookvocht in een blender. Voeg zo nodig extra kookvocht toe voor een fluwelige textuur. Schenk de puree in de pan.
(Ik pureeer meestal direct in de pan met het kookvocht.)
Warm de soep op en verdun hem zo nodig.  Garneer de broccolisoep met geitenkaas en evt. amandelschaafsel, maal wat peper erover, besprenkel met de olie.

Witte (eigenlijk lichtbruine) soep (Bij gebrek aan blauw....): mosterd-sinaasappelsoep

Ingrediënten voor 6/4 personen

  • 52,5/ 35g boter 
  • 1,5 /1 teentje knoflook, kleingesneden
  • 52,5/ 35g tarwebloem 
  • 1125 /750 ml koude groente bouillon
  • 1,5/ sap van 1 sinaasappel 
  • 1,5 /1 eetl scherpe dijonmosterd (Marne is lekker)
  • 3 /2 eetl Grove mosterd (Marne is lekker)
  • 375 /250 ml koksroom of melk

Smelt boter in pan en fruit hierin de knoflook. Roer de bloem erdoor en laat zachtjes al roerend gaar (niet bruin) worden.

Voeg een flinke scheut koude bouillon toe en roer tot de bouillon met de bloem is vermengd. Ga zo door tot alle bouillon is opgenomen en breng aan de kook. Laat enkele minuten doorkoken haal van het vuur en zeef de soep.
Zet de soep terug op het vuur en roer er het sinaasappelsap, de mosterd en de room (of melk) door. Breng aan de kook.

Nog een witte  soep (eigenlijk bruin): (Voor de tweede  "Blauwe dag"):  Paddestoel of aspergesoep

  • 1125 ml koude groentebouillon 
  • evt. ui en knoflook
  • 52,5 gram boter
  • 52,5 gram bloem
  • paddestoelen of asperges
  • eventueel: peterselie en bij paddestoelen nog verse tijm

Smelt boter in pan. Roer de bloem erdoor en laat zachtjes al roerend gaar (niet bruin) worden. Ik vind het ook lekker om eerst een uitje en evt. wat knoflook te fruiten in de boter (eventueel de paddestoeleen er al bij en even smoren) en dan de bloem er door te roeren.

Voeg een flinke scheut koude bouillon toe en roer tot de bouillon met de bloem is vermengd. Ga zo door tot alle bouillon is opgenomen en breng aan de kook. Laat enkele minuten doorkoken haal van het vuur. Voeg paddestoelen of asperges toe en verwarm nog even.

 

 

Paarse soep: Russische Bietensoep (Borsjtsj) Met dank aan Petronel

  • 6 grote rode bieten, geschild
  • 2½ l groentenbouillon
  • 1 flinke aardappel, geschild
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 250 gram groene(of spits-)kool
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • desgewenst 1½ dl zure room
  • 2 eetlepels olijfolie
  • garneren met: verse dille ofpeterselie, fijngehakt
  • 125 gram tomaat, ontveld en fijngehakt
  • Eventueel als extraatje nog een winterwortel en wat laurierblad toevoegen

Snijd bieten, aardappel en kool in heel dunne plakjes en daarna in lucifertjes.

Bak de ui in de olie in 3-4 minuten lichtbruin en roer er een paar minuten de rest van de groenten door. Voeg zoveel bouillon toe dat alles onder staat, breng het aan de kook en laat het in 20 tot 30 minuten gaar pruttelen.

Voeg de rest van de bouillon en het citroensap toe. Pureer de helft van de soep

In de blender of met een staafmixer (eerst laurierblad eruit halen!), doe het bij de rest van de soep in de pan en warm de soep voorzichtig op.

Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe in elke kom een lepel zure room (Hüttenkäse kan ook), en garneer met dille of peterselie.